Yeni bir RTX 6700 XT taktıktan sonra bazı oyunlarda aniden kapanmalar yaşıyorum. Sürücüleri yeniden kurdum ve Windows güncel, fakat sorun devam ediyor. Çözüm önerisi olan var mı?
Ya bende de aynı şey olmuştu, bir iki oyun aniden kapanıyordu. Sorun genelde kartın güç/ısı ya da eski ayarlarla ilgili oluyor, bir bakalım neler deneyebiliriz.
Öncelikle kartın güç kablosunu iki kez kontrol et. 6700 XT 250 W civarı çeker, yeterli 8‑pin ya da 8+6 pin bağlantıların tam oturduğundan emin ol. Kablo gevşekse ya da düşük kaliteyse, oyun sırasında ani kapanmalara yol açabilir.
Sonra sıcaklıkları gözlemle. HWMonitor ya da MSI Afterburner ile bekleme ve oyun içi sıcaklıkları takip et. 80 °C üzeri bir değerde sık sık kapanıyorsa, fan profilini biraz daha agresif yap ya da kasa içi hava akışını iyileştir (ön/arka fan ekle, kabloları düzenle).
Eğer sıcaklıklar normal (70 °C altında) ise, sürücüyi temiz bir kurulumla tekrar yükle. Düşük seviyeli bir program olan DDU (Display Driver Uninstaller) ile eski sürücüyü tamamen kaldır, ardından en son Radeon Software sürümünü kur. Bazen Windows Update’teki bir yama eski sürücüyü bozan bir uyumsuzluk yaratabiliyor.
En son adım olarak PCIe slot ayarını kontrol et. BIOS’ta “PCIe Gen3” ya da “Auto” seçeneği varsa, manuel olarak Gen3’e sabitle. Bazen anakartın Gen4 desteği kartla uyumsuzluk yaratıp çökmesine sebep olur.
Bu adımları denedikten sonra oyunların rahatça çalışması gerekir. Sorun hâlâ devam ederse, kartı başka bir sistemde test edip donanım arızası olup olmadığını görmek iyi olur. Kolay gelsin!